Stolica, ako výsledný produkt tráviaceho procesu, je jedným z najlepších indikátorov zdravia tráviaceho systému. Nie je vždy potrebné ju okamžite posielať na podrobné laboratórne testy – už jednoduché zhodnotenie základných parametrov, ako sú farba, konzistencia, zápach a ďalšie, nám môže prezradiť veľa o aktuálnom stave nášho gastrointestinálneho traktu. Ako rýchlo vyhodnotiť zdravie svojej stolice sa dočítate v tomto článku.
Neexistuje v našej nutričnej poradni klient, ktorého by som sa nespýtala na stav jeho stolice. Ako nutričná terapeutka viem, že stolica dokonale odráža kvalitu nášho gastrointestinálneho zdravia a dokáže nám o ňom veľa prezradiť aj bez zložitých laboratórnych analýz. Zatiaľ čo neexistuje jednotný typ stolice, ktorý by mohol byť považovaný za ten najviac optimálny, existuje veľa kritérií ktoré nám dokážu pomôcť usúdiť či je naša stolica zdravá a fyziologická.
Hodnotiace kritériá
Konzistencia
Pre hodnotenie konzistencie sa veľmi často používa tzv. Bristolská stupnica stolice, ktorá bola vyvinutá tímom gastroeneterológov na bristolskej univerzite vo Veľkej Británii.
Nejedná sa síce o diagnostický nástroj avšak konzistencia stolice hovorí veľa o kvalite trávenia a o tom, ako dlho jej trvala pasáž hrubým črevom. Poďme si o jednotlivých typoch povedať viac.
- Typ 1 a 2: Typ 1 má formu tvrdých hrudiek zatiaľ čo typ 2 má formu hrboľatej klobásy. Ide o zápchovitú stolicu, ktorá v hrubom čreve strávila dlhšiu dobu, tým pádom sa z nej stihlo spätne resorbovať viac tekutín a bolo obtiažne ju vytlačiť. Tieto typy predstavujú zápchovitú stolicu. O zápche a jej príčinách sa môžete viac dočítať v predošlom článku na našom blogu.
- Typ 3, 4 a 5: Pri type 3 a 4 ide o optimálnu konzistenciu stolice. Má tvar hladkej alebo popraskanej klobásy. Typ 5 je niektorými zdrojmi považovaný ešte za normálny avšak podľa mnohých ide už o typ hraničiaci s hnačkou. Má mäkkú textúru a jasne ohraničené okraje. Ľahko prechádza hrubým črevom.
- Typ 6 a 7: Pri týchto typoch sa jedná o riedku hnačkovitú stolicu čo znamená, že hrubým črevom prešla rýchlo a telo si z nej nestihlo vstrebať vodu. Typ 6 je viac kašovitý a typ 7 vodový. Dôvodov hnačky môže byť mnoho. Častými dôvodmi býva napríklad SIBO, potravinové intolerancie, črevné infekcie, zápalové ochorenia čriev, problémy s pečeňou, žlčníkom či pankreasom a viaceré iné. Pri chronických hnačkovitých stavoch hrozí riziko dehydratácie a minerálového rozvratu, preto ich netreba podceňovať a obrátiť sa na odborníka.
Farba
Zdravá stolica by mala byť hnedej farby. Poďme si vysvetliť, čo to môže znamenať ak naša stolica naberie iné sfarbenie.
- Čierna stolica býva typická pri užívaní určitých preparátov ako je napríklad čierne uhlie, suplement železa alebo môže značiť krvácanie v horných etážach tráviaceho traktu. Strava založená na mäse a mäsových výrobkoch môže taktiež spôsobovať toto sfarbenie.
- Zelená stolica je typická pre ľudí s vysokým obsahom tmavej listovej zeleniny v jedálničku prípadne u ľudí užívajúcich rôzne zelené doplnky výživy ako sú jačmeň a chlorella.
- Červená stolica môže nastať po zjedení určitých potravín ako napríklad červená repa. Ak je v stolici viditeľná jasne červená krv, môže ísť o krvácanie zo spodných častí tráviaceho traktu (napr. z hemoroidov alebo jemných praskliniek na konci ritného otvoru).
- Žltá / Bledohnedá stolica väčšinou nastáva z dôvodu nadmerného množstva nestráveného tuku v stolici. Tento typ býva často sprevádzaný aj veľmi prenikavým a nepríjemným zápachom. Príčin tohoto sfarbenia môže byť viacero, od zvýšeného podielu tukov v strave, cez zníženú absorpčnú kapacitu čreva, enzymatickú nedostatočnosť až po rôzne poruchy týkajúce sa žlčníka a žlčovodov či pečene.
Vôňa
Stolica by nemala mať výrazný zápach. Ak stolica nepríjemne prenikavo smrdí, môže to byť z dôvodu nadmerného príjmu živočíšnych bielkovín v strave, zníženej schopnosti tráviť tuky alebo prítomnosti gastrointestinálnych infekcií.
Čo iné si ešte všímať ?
Stolica by mala byť v záchode ponorená a ležať na dne. Ak pláva na hladine, znamená to, že obsahuje viac plynov a teda v tráviacom trakte pravdepodobne prebiehajú určité nežiadúce fermentačné procesy. V tomto prípade sa niekedy stáva, že stolica po spadnutí do záchodovej misy vydá šumivý zvuk resp. na hladine ostanú vzduchové bubliny. Opäť sa môže jednať o rôzne malabsorpčné ochorenia ako je celiakia alebo poruchy ako SIBO, syndróm dráždivého čreva, infekcie či problémy s pankreasom.
Zhrnutie
Stolica je významným indikátorom nášho zdravia a správneho fungovania tráviaceho systému. Už len jednoduché pozorovanie jej farby, konzistencie, zápachu či iných vlastností nám môže poskytnúť cenné informácie o stave nášho trávenia. Hoci tieto signály nenahrádzajú odbornú diagnostiku, môžu byť prvým krokom k odhaleniu možných problémov. Každá odchýlka od normy v stolici by nás mala viesť k zamysleniu, pretože práve tieto prejavy môžu byť kľúčom k lepšiemu zdraviu a prevencii vážnejších komplikácií.
Stravovanie a tréning s výsledkami
Naši výživoví poradcovia a tréneri sú tu pre vás. Pomohli sme už stovkám klientom s nastavením efektívneho stravovacieho a tréningového plánu. Objednajte si coaching, InBody diagnostiku alebo meranie stresu na Max Pulse.